Siirry pääsisältöön

Skotlannin outouksia

Olen nyt asunut täällä Skotlannissa kolme kuukautta ja vaikka kulttuuriero ei olekaan mikään suuren suuri, niin muutamia outouksia on sattunut matkan varrella eteen.

Täällä ollaan hyvin kohteliaita opiskelijoidenkin kesken. Esimerkiksi kirjastossa jos on portaita kiipeämässä ylöspäin, niin portaiden yläpäässä oleva henkilö saattaa odottaa että kiipeät portaat loppuun vain että saisi pidettyä sinulle ovea auki. Olen jo niin tottunut tähän, että en edes yritä enää saada kaikkia tavaroita ja eväitä yhteen käteen oven lähestyessä, vaan oletan että esim. edellä kulkenut henkilö pitää ovea auki.

Kohteliaat puhetavat on täällä myös suuri asia ihan ystävienkin kesken. Olen saanut muutaman kerran huomautuksia siitä että kuulostan töykeältä kun en muista aina jokaisen lauseen loppuun lisätä 'thank you' tai 'please'. Alan kuitenkin oppia pikkuhiljaa.

Näiden kuukausien aikana olen myös oppinut runsaasti uusia skotlantilaisia sanoja. Ehkä hauskin jota täällä käytetään huimasti on 'dodgy', joka tarkoittaa outoa/epäilyttävää. Ketsuppia täällä kutsutaan 'ketchup'in sijaan tomaattisoseeksi ('tomato sauce').

Ruoka täällä on onneksi aika samant yylistä kuin Suomessakin, eli ei kovinkaan erikoista. Ainoa, että täällä on valmisruokahyllyt paljon täydemmät kuin esimerkiksi tuoreet hedelmä- ja vihanneskorit.

Ei varmaan mikään yllätys että täällä on kahvinjuontikulttuuri myös ihan eri kuin Suomessa. Ihmiset kyllä juovat kahvia (varsinkin opiskelijat nyt kun kirjasto on yötä päivää auki), mutta se on sitä valmiskahvia, joka sekoitetaan puruina suoraan veteen. Suodatinkahvista täällä ei olla kuultukaan. Lisäksi juuri kukaan ei juo kahvia mustana, vaan siihen kuuluu näköjään kaataa yli puoli kupillista maitoa ja ainakin kaksi pussia sokeria.

Kaikenlaisia pieniä kummallisuuksia ja hämmennyksen hetkiä täällä tulee vastaan lähes päivittäin. Muun muassa kun käytiin elokuvissa tuossa eräänä päivänä ja kävin hakemassa popcornit leffaa varten. Kummastuin kun minulta kysyttiin että halaunko ne makeina vai suolaisina. Kuulemma makeat popcornit on paljon suositumpia täällä (maistoin kaverilta ja sanoisin että oli aika kamalan makuisia).

Olen vähän onnistunut kummastuttamaan skotlantilaisiakin suomalaisilla tavoillani. Salmiakki oli ensinnäkin kauhea kokemus kaikille huonetovereille. Viisi kuudesta sylkäisi salmiakkimaistiaiset roskiin. Kuulemma myös lihapullat ja perunamuussi kuulostaa ihan oudolta yhdistelmältä ja kaakaota ei kuulu tehdä maitoon vaan veteen.

Suomesta tuomaa villasukkakokoelmaani on kummasteltu ja ihasteltu suuresti täällä. Villasukille ei kuulemma edes ole virallista sanaa englanniksi (ainakaan sellaista jota täällä käytettäisiin), koska täällä käytetään enemmänkin kaupasta saatavia pörrösukkia ja tohveleita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jouluvalot

Ensimmäisen lukukauden loppu alkaa lähestyä vauhdilla ja koulutöiden määrä vain kasvaa kasvamistaan. Jopa ne ihmiset, jotka lukuvuoden alussa viettivät joka viikonlopun baarissa, ovat siirtyneet pubien sijaan kirjastoon. Outoa ajatella että nyt jo alkaa loppukiri ensimmäisissä kursseissa. Tuntuu että tässä ollaan vasta pääsemässä alkuun, mutta eihän tässä olekaan kuin neljä viikkoa ja sitten olisi tarkoitus alkaa suuntaamaan Suomea kohti. Dundeen keskustassa on laitettu jo joulukuusi ja -valot pystyyn, mutta lumesta ei vielä ole näkynyt vilaustakaan. Olen myös kuullut huhuja että Edinburghin joulumarkkinat on näkemisen arvoiset, joten sinne olisi varmaan tarkoitus mennä käymään joulukuun alussa.

Helsinki Pride 2015

Ensimmäinen kouluviikko

Yliopisto-opiskelun ensimmäinen viikko on nyt takana ja pakko sanoa, että viikonloppu tekee ihan hyvää. Ei sen takia että olisi ollut rankka ja opiskeluntäyteinen viikko - lähinnä on ollut vain tutustumista yliopisto-opiskeluun ja kurssien sisältöesittelyjä. Kaikki on kuitenkin sen verran uutta ja ihmeellistä että pieni tauko on paikallaan. Vähän tuntuu oudolta kun ei tarvitse keskittyä moneen aineeseen samaan aikaan, kuten peruskoulussa ja lukiossa piti. Nyt saan kunnolla keskittyä vain niihin aineisiin jotka oikeasti kiinnostavat: matikka ja tietotekniikka. Yliopisto ei vaikuta niin erilaiselta lukioon verratessa kuin mitä aluksi pelkäsin. Suurin ero mitä nyt olen huomannut on, että lukujärjestys näyttää tyhjältä. Tekemistä tulee olemaan silti enemmän kuin tarpeeksi, sillä suuri osa opiskelusta tehdään itsenäisesti kotona. Alan pikkuhiljaa saada kiinni arjesta. Kampus on tullut jo tutuksi, eli luentosaleja ei tarvitse etsiä puolta tuntia, ja alan pikkuhiljaa hallitsemaan pyykin