Siirry pääsisältöön

Ensimmäisen vuoden projekteja

Täällä koko huhtikuu on pääsiäislomaa ja toukokuussa alkaa vuoden loppukokeet. Viimeiset kaksi viikkoa on siis ollut taas kiireistä loppukiriä kurssien viimeisten projektien kanssa. Ajattelin, että kun kerran aina väitän niin kovasti kiirehtiväni koulutöiden parissa, niin voisin vähän näyttää isoimpien projektien lopputuloksia.

1. Laivanupotus


Laivanupotus peli oli ensimmäinen iso projekti, jonka parissa vietin kolme viimeistä viikkoa ennen joululomaa. Peli kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun alkaa katsomaan koodauspuolta, se ei olekaan niin yksinkertaista.

Omassa versiossani tietokone arpoo laivat koordinaatistoon ja pelaaja yrittää löytää kaikki laivat arvaamalla koordinaatteja. Keskeneräisen pelin voi tallentaa ja sitä voi jatkaa myöhemmin.

2. Tweet the Habit


Tweet the Habit -projektissa koodaus yhdistettiin arduino-lautaan, jonka avulla pystyy rakentamaan pelejä yms. jotka toimivat tietokoneen ulkopuolella.

Tehtävänantona oli viiden hengen ryhmissä luoda projekti, joka käyttää Twitteriä. Meidän projektin idea oli auttaa tupakoivia ihmisiä lopettamaan/vähentämään. Jokaisen tunnin, jonka on tupakoimatta voi kuitata painamalla vihreää nappia. Mikäli kuitenkin tunnin sisällä polttaa tupakan, pitää painaa punaista nappia. Nappeja painaessa laite twiittaa kuinka paljon käyttäjä säästää/menettää rahaa (yhden tuapakn hinta on arviolta 50 senttiä). Nuoli liikkuu sen mukaan onko rahaa säästänyt vai menettänyt päivän aikana ja päivän kokonaissaldon saa painamalla keskimmäistä nappia.

3. Sanakirja


Sanakirjan teko oli haastavin ja isoin projekti joka meille on tähän mennessä annettu. Onneksi sekin tehtiin ryhmässä, joten työlastin sai jaettua kahden muun ihmisen kanssa. Vaikka aikaa oli melkein kolme viikkoa, emme silti saaneet ohjelmaa aivan täysin valmiiksi. Ohjelma kääntää englannista espanjaksi ja ruotsiksi, mutta ajan puutteen vuoksi emme ehtineet vaihtaa kieliä päinvastoin. Sanakirja ei todellakaan vastaa Google Translatea, mutta sillä saa käännettyä yksittäisiä sanoja ja yksinkertaisia ilmauksia. Sanakirjaan voi myös itse lisätä uusia sanoja, tai siihen voi ladata kansion, jonka se sitten kääntää sen mukaan mitä sanoja ohjelmaan on ladattu.

Kaiken kaikkiaan projektit ovat tähän mennessä olleet melko yksinkertaisia, mutta silti paljon vaativampia kuin mitä oletin ensimmäieltä vuodelta. Minulle  ei ollut lainkaan kokemusta ohjelmoinnista ennen yliopiston alkua, joten olen yllättynyt, että näin lyhyen ajan jälkeen pystyn ymmärtämään Javaa (käyttämäämme ohjelmointikieltä) näinkin hyvin.

Mutta nyt kun on tältä vuodelta kaikki projektit saatu tehtyä, minun on aika alkaa pakkailemaan laukkuja. Olen menossa pääsiäislomaksi Japaniin ja siinä välissä myös Suomeen muutamaksi päiväksi. Ensi kuussa voi siis odottaa kuvia pohjoisesta Japanista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jouluvalot

Ensimmäisen lukukauden loppu alkaa lähestyä vauhdilla ja koulutöiden määrä vain kasvaa kasvamistaan. Jopa ne ihmiset, jotka lukuvuoden alussa viettivät joka viikonlopun baarissa, ovat siirtyneet pubien sijaan kirjastoon. Outoa ajatella että nyt jo alkaa loppukiri ensimmäisissä kursseissa. Tuntuu että tässä ollaan vasta pääsemässä alkuun, mutta eihän tässä olekaan kuin neljä viikkoa ja sitten olisi tarkoitus alkaa suuntaamaan Suomea kohti. Dundeen keskustassa on laitettu jo joulukuusi ja -valot pystyyn, mutta lumesta ei vielä ole näkynyt vilaustakaan. Olen myös kuullut huhuja että Edinburghin joulumarkkinat on näkemisen arvoiset, joten sinne olisi varmaan tarkoitus mennä käymään joulukuun alussa.

Helsinki Pride 2015

Ensimmäinen kouluviikko

Yliopisto-opiskelun ensimmäinen viikko on nyt takana ja pakko sanoa, että viikonloppu tekee ihan hyvää. Ei sen takia että olisi ollut rankka ja opiskeluntäyteinen viikko - lähinnä on ollut vain tutustumista yliopisto-opiskeluun ja kurssien sisältöesittelyjä. Kaikki on kuitenkin sen verran uutta ja ihmeellistä että pieni tauko on paikallaan. Vähän tuntuu oudolta kun ei tarvitse keskittyä moneen aineeseen samaan aikaan, kuten peruskoulussa ja lukiossa piti. Nyt saan kunnolla keskittyä vain niihin aineisiin jotka oikeasti kiinnostavat: matikka ja tietotekniikka. Yliopisto ei vaikuta niin erilaiselta lukioon verratessa kuin mitä aluksi pelkäsin. Suurin ero mitä nyt olen huomannut on, että lukujärjestys näyttää tyhjältä. Tekemistä tulee olemaan silti enemmän kuin tarpeeksi, sillä suuri osa opiskelusta tehdään itsenäisesti kotona. Alan pikkuhiljaa saada kiinni arjesta. Kampus on tullut jo tutuksi, eli luentosaleja ei tarvitse etsiä puolta tuntia, ja alan pikkuhiljaa hallitsemaan pyykin