Siirry pääsisältöön

Puolalainen joulu

Vietin joulun ensimmäistä kertaa poissa perheen luota, mutta onneksi löysin loistavan sijaisperheen täältä Skotlannista. Pääsin viettämään puolalaista joulua pienessä kylässä Dundeen ja Edinburghin välissä.

Sain kutsun kämppikseltäni Karolilta tulla katsastamaan puolalaisia jouluperinteitä jo vuosi sitten kun aloin aavistella etten olisi tulossa jouluksi Suomeen. Puolalaiset perinteet eivät ole liian erilaiset suomalaisista: päästiin heti ensi töiksemme kuusen koristeluun, pitkin jouluaattoa ja -päivää kuunneltiin paljon joululauluja (puolaksi tosin) ja syötiin enemmän kuin tarpeeksi.



Jouluaaton illallinen syötiin Karolin serkkujen luona, jotka asuivat lähistöllä Edinburghissa. Illallinen alkoi ohuella kuivalla leivällä, josta jokainen otti palasen. Tästä palasesta minun piti sitten antaa pala jokaiselle ja toivottaa samalla hyvää tulevaa vuotta, hyvää koulumenestystä yms. Leivän jälkeen päästin varsinaisen ruuan pariin. Ensin oli punajuurikeitto, sitten sienikeitto, sitten sienikääröjä, sitten kaalisieni nyyttejä, sitten perunamuusi nyyttejä, sitten kalaa ja perunoita, sitten vähän kahvia, juustokakkua ja viimeisenä aukesi vodkapullo... Puolalaiseen jouluaattoon kuuluu siis 12 eri ruokalajia ja se tuntui siltä kuin ruoka ei loppuisi koskaan. Vodkaa meni myös reilusti niin jouluaattona kuin joulupäivänäkin.



Joulupäivänä serkut tulivat puolestaan kylään, mutta onneksi tällä kertaa illallinen oli vähän hillitympi (ihan vain yksi pääruoka ja yksi jälkiruoka).

Kielimuuri oli pieni haaste ainakin aluksi. Karolin vamhemmat eivät erityisemmin puhuneet englantia ja serkkujen englantikin takkuili hieman. Muutaman vodka shotin jälkeen englanti alkoi kuitenkin luistaa paljon paremmin ja minäkin aloin ymmärtää puolaa.



Erilaisen joulun jälkeen jatkan matkaa Lontooseen. Olen tällä hetkellä junassa, neljä tuntia matkaa takana ja vielä hieman yli tunti edessä. Lontoossa odottaa Veera, teatteriliput Harry Potteriin ja mielenkiintoisia uuden vuoden suunnitelmia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jouluvalot

Ensimmäisen lukukauden loppu alkaa lähestyä vauhdilla ja koulutöiden määrä vain kasvaa kasvamistaan. Jopa ne ihmiset, jotka lukuvuoden alussa viettivät joka viikonlopun baarissa, ovat siirtyneet pubien sijaan kirjastoon. Outoa ajatella että nyt jo alkaa loppukiri ensimmäisissä kursseissa. Tuntuu että tässä ollaan vasta pääsemässä alkuun, mutta eihän tässä olekaan kuin neljä viikkoa ja sitten olisi tarkoitus alkaa suuntaamaan Suomea kohti. Dundeen keskustassa on laitettu jo joulukuusi ja -valot pystyyn, mutta lumesta ei vielä ole näkynyt vilaustakaan. Olen myös kuullut huhuja että Edinburghin joulumarkkinat on näkemisen arvoiset, joten sinne olisi varmaan tarkoitus mennä käymään joulukuun alussa.

Helsinki Pride 2015

Ensimmäinen kouluviikko

Yliopisto-opiskelun ensimmäinen viikko on nyt takana ja pakko sanoa, että viikonloppu tekee ihan hyvää. Ei sen takia että olisi ollut rankka ja opiskeluntäyteinen viikko - lähinnä on ollut vain tutustumista yliopisto-opiskeluun ja kurssien sisältöesittelyjä. Kaikki on kuitenkin sen verran uutta ja ihmeellistä että pieni tauko on paikallaan. Vähän tuntuu oudolta kun ei tarvitse keskittyä moneen aineeseen samaan aikaan, kuten peruskoulussa ja lukiossa piti. Nyt saan kunnolla keskittyä vain niihin aineisiin jotka oikeasti kiinnostavat: matikka ja tietotekniikka. Yliopisto ei vaikuta niin erilaiselta lukioon verratessa kuin mitä aluksi pelkäsin. Suurin ero mitä nyt olen huomannut on, että lukujärjestys näyttää tyhjältä. Tekemistä tulee olemaan silti enemmän kuin tarpeeksi, sillä suuri osa opiskelusta tehdään itsenäisesti kotona. Alan pikkuhiljaa saada kiinni arjesta. Kampus on tullut jo tutuksi, eli luentosaleja ei tarvitse etsiä puolta tuntia, ja alan pikkuhiljaa hallitsemaan pyykin